We blikken terug met Richard Theisen, die al 25 jaar meedoet aan De Lekkerste Wedstrijden op Horecava. Want in 2020 organiseerde Stichting De Lekkerste Wedstrijden deze vakwedstrijden voor de horeca voor de 36e keer! Helaas konden de wedstrijden in 2021 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dus daarom vragen we Richard, hoe kijkt hij terug op zijn deelnames en wat heeft het hem gebracht?
Richard Theisen, hospitality manager bij HMS Host, is al net zo’n vaste waarde op de Horecava is als de wedstrijden zelf. In 2020 deed hij voor de 25e keer mee en ging hij er met mooie prijzen vandoor. Daarnaast is hij de grote aanjager van alle deelnemers van HMS Host, een prestatie die hem in 2020 het ‘SVH Leermeesterlintje’ opleverde.
Je hebt al 25 keer meegedaan aan De Lekkerste Wedstrijden. Wat is er in die jaren veranderd?
“25 jaar geleden maakte ik thuis alles klaar, kwam ik met mijn koelbox binnen en mocht ik mijn broodje opwarmen in de personeelskantine van het Congrescentrum. Ja, dat was echt wel even wat anders dan nu! Ik won geen prijs, ik moest echt nog groeien. En de organisatie groeide ook. Inmiddels gaat het om 12 verschillende wedstrijden, en ontstaan er vanuit de wedstrijden allerlei trends. Mooi om te zien!”
Aan welke wedstrijden heb je meegedaan?
“Zelf heb ik in die jaren aan allerlei verschillende wedstrijden meegedaan. Maar daarnaast stoom ik ook ieder jaar een groep medewerkers van HMS Host klaar voor de wedstrijden. Ook zij doen aan verschillende wedstrijden mee. De mooiste wedstrijd vind ik ‘Lekker Anders’ op Horecava. Daaraan doen mensen met een beperking mee, en dat is zo mooi om te zien. Het ongedwongen sfeertje, de leuke presentaties, en de enorme vreugde bij de deelnemers die een prijs winnen, echt prachtig.
Richard Theisen
Welke prijzen heb je in die jaren gewonnen?
“Met de groep hebben we al ontzettend veel prijzen gewonnen. Zelf pakte ik in 2001 en in 2009 het goud. In 2001 was ik ook genomineerd voor ‘Het lekkerste broodje van de eeuw’, met mijn broodje ‘Slow@motion’. Dat was een waldkornbol met pikante Noord-Hollandse kaasfondue, daar overheen lekker sappige beenham, spekjes geroerbakt met lente-ui en tomaatjes. Toen ging het nog puur om de smaak en de presentatie, dat moest allemaal 100 procent kloppen. Nu is het 80 procent smaak en presentatie, en 20 procent storytelling geworden. Dat is ook wel weer een mooie sport, je moet daardoor meer aansluiten bij trends en ontwikkelingen. Vegetarisch, glutenvrij, lokale ingrediënten, dat speelt nu allemaal een rol.”
Met welk gerecht deed je in 2020 mee?
“Ik deed mee met mijn ‘Vego Wrappo’, en won daarmee zowel een prijs voor het lekkerste vegetarische lunchgerecht als de bronzen medaille bij het Lekkerste Lunchgerecht Horeca. In de categorie Lekkerste Hotdog pakte ik ook het brons, met mijn rendang hotdog.”
Wat levert het deelnemers op om mee te doen aan De Lekkerste Wedstrijden?
“Het gaat echt niet alleen om het winnen. Het is het hele sfeertje eromheen. Tijdens de Horecava in januari is de grote finale. Maar onze aanloop begint al in september. Dan ben ik er ook echt 7 dagen per week druk mee. Ik begeleid de deelnemers bij het invullen van de wedstrijdformulieren, het maken van de recepturen, de kostprijs berekenen, de manier van presenteren. We onderzoeken wat de trends zijn, ontwikkelen gerechten, organiseren proeverijen en interne wedstrijden, en zo worden niet alleen hele mooie nieuwe gerechten geboren, maar groeien de deelnemers ook echt boven zichzelf uit. Ik zie mensen soms van schuwe vogeltjes opbloeien naar prijswinnaars die gloeiend van trots de pers te woord staan.
Een prijs winnen is natuurlijk helemaal geweldig! Mensen onderschatten dat denk ik, maar zo’n prijs heeft echt heel veel impact. Het broodje waarmee ik in 2009 won, is dat jaar 80.000 keer verkocht!
Het levert je ook heel veel mooie contacten op. Ook dat wordt denk ik onderschat. Mijn dochter kreeg een paar jaar geleden MS en belandde in een rolstoel. Ik nam haar mee naar de Horecava, en zij raakte daar in gesprek met mensen die mij al jaren kennen. Nou kan er in Nederland niet zoveel tegen MS gedaan worden, maar in het buitenland kun je een stamcelbehandeling ondergaan. Dat kost verschrikkelijk veel geld, dat was onbetaalbaar voor ons. Toen mijn andere dochter een crowdfunding opzette, hadden we dat geld binnen no time bij elkaar. Zóveel van mijn relaties hebben bijgedragen. Mensen van de RAI, van Koninklijke Horeca Nederland, iedereen wilde ons helpen. De horeca is een hele warme familie, dat heb ik toen wel gemerkt.”
In 2021 konden de wedstrijden helaas niet doorgaan. Hoe is het nu met je?
“Voor de hele horeca is het nu echt een kwestie van overleven, en dat geldt op Schiphol ook. Ik ben zelf verantwoordelijk voor een Ierse pub, heb een team van 22 mensen, maar ja, we zijn al heel lang dicht. En er zijn nu ook geen wedstrijden. Maar we zitten niet stil. Ik houd contact met de groep mensen waarmee ik werk. En ook in deze tijd gebeuren er hele mooie, spannende dingen in de horeca. Ik kijk daar goed naar en gebruik dat in de toekomst weer om producten te ontwikkelen.”