Ontslag op staande voet, waar let je op?
Horeca CAO Personeel Regels en Wetten

Ontslag op staande voet, waar let je op?

Aangeboden door: CLINT | Littler
maandag, 4 december 2023

Je werknemer doet een graai in de fooienpot, slaat een drankje voor een vriend(in) niet aan, bedreigt een collega, pleegt fraude bij ziekmelden of vertoond seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Allemaal valide redenen voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet zou je denken; maar toch ook weer niet, althans niet altijd.

De wet geeft een aantal situaties waarin redenen voor een ontslag op staande voet ‘onder andere aanwezig geacht kunnen worden’. Oftewel, heb je zo’n reden, dan nog kan het zijn dat een ontslag op staande voet te ver gaat. En omgekeerd: heb je een andere reden, dan betekent dat niet automatisch dat een ontslag op staande voet niet gegeven kan worden. Het hangt dus af van de omstandigheden, zeggen advocaten dan, en het is nog waar ook.

Wat zegt de wet

Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet sprake zijn van een situatie die zo ernstig is, dat van jou als werkgever niet verwacht kan worden de werknemer in dienst te houden. Geen dag langer. Daarvan moet je de werknemer in principe direct op de hoogte brengen, of in elk geval zo snel mogelijk.

Maar, er is ruimte voor onderzoek

Als je niet zeker weet of de situatie zo ernstig is dat je de werknemer op staande voet mag ontslaan, of als persoonlijke omstandigheden een rol spelen in het te nemen besluit, dan heb je kort de tijd voor overleg met je advocaat. In zulke gevallen kan je de werknemer tijdelijk op non-actief stellen, in afwachting van verdere stappen. Dat kan bijvoorbeeld ook als onderzoek nodig is naar de situatie. Je moet dat in elk geval zo snel mogelijk doen, anders verlies je het nodige momentum voor een geldig ontslag op staande voet.